Лозенец ще има Морска градина с амфитеатър

Акцентите на Бюджет `2019 в Царево – спорт, развитие на туризма и стабилност

След 30 години чакане, градът ще има модерна спортна зала.

 

 

Рамката на Бюджет `2019 на Община Царево е 19 296 000 лева. Пред „Черноморски фар“ кметът инж. Георги Лапчев го определи като истински.

„Той е в тази рамка, не защото ще има в 2 милиона повече събираемост, а защото имаме преходни остатъци в резултат на това, което държавата ни дава за спортната зала, която ще строим, както и още 1 милион преходен остатък от текущия бюджет на общината. Иначе формата на бюджета е не по-различен от миналата година. Факт е, че тези пари ще бъдат усвоени предимно за капиталовите разходи. Прекрасно е, че има такъв бюджет, защото по този начин ще успеем да реализираме най-важните и значимите обекти за общината в може би следващите 20 години“, заяви той.

 

Споменавайки спортната зала, Лапчев акцентира, че Царево чака такава от 30 години. Освен това по думите му, общината ще продължи да изгражда и спортни площадки, от които населението има нужда. Някои ще бъдат и ремонтирани.

„Предвидили сме и немалко средства за поддръжка, тъй като доста станаха изградените съоръжения в общината. Кандидатствали сме през мерки за трансгранично сътрудничество, с което се надявам да завършим велоалеите. Ще свържем Лозенец и Царево с такава. Това е част от нашата политика“, добави градоначалникът.

 

Като един от най-важните обекти в програмата, Лапчев определи изграждането на Морска градина в село Лозенец. Според него през последните години населеното място е много бързо развиващо се и то изцяло в туризма.

„Затова е крайно време да се помисли за инфраструктура – паркове, градини и озеленяване. Това е единственото, което му липсва. Предвидили сме 500 000 лева за стартирането на строежа на Морската градина. Тя ще представлява парк в Лозенец, който ще изглежда вълшебно. Ще има парк, амфитеатър, огромни пространствени зони за отдих, алеи, фонтан“, коментира още кметът на общината.

 

Лапчев наблегна на това, че в бюджета са предвидени средства и за завършване на ансамбъла на Царево. С новия център и паркове според него остава да се довърши и разширението на морската сцена. Градоначалникът изрази надежда, че това ще стане до началото на сезона, за да може там да се провеждат концерти.

„Сумата е по-малка от тази за Лозенец, но обектът е също толкова значим. То е силно казано амфитеатър, но е морска сцена с амфитеатрално разположение на седалките. Това е единствената сцена в морето. Мисля, че другаде няма такава. Ние я правим по-голяма през тази година. Ще бъдат направени седалките, подходите, за да се превърне в действаща такава“, обясни той.

 

Източник: Черноморски фар