Помните ли джунглата на стадион „Черноморец”? Вижте как изглежда

В събота на спортното съоръжение ще се изиграе първия официален мач от години – градското дерби Черноморец-Нефтохимик

 Повече от 10 години емблематичният бургаски стадион „Черноморец” тънеше в разруха – на трибуните бе избуяла буйна растителност, а съоръжението изглеждаше призрачно.

 

Днес обаче стадионът е променен до неузнаваемост, увери се репортер на Флагман.бг.  Целият сектор „А” е реконструиран, излети са тонове бетон, поставени са 1100 пластмасови седалки, изградена е дори и ВИП ложа с модерни кресла.

 

Изобщо на ст.”Черноморец” започва да мирише на футбол, а от джунглата по трибуните няма и следа.

 

Първият официален мач на спортното съоръжение ще е тази събота от 14 часа – градското дерби между Черноморец и Нефтохимик. Домакините от Черноморец са изградили и сектор за гостуващия отбор, който към този етап побира около 200 души. Там ще бъде агитката на Нефтохимик в събота, а на централната трибуна ще са привържениците на домакините. Ремонтират се и съблекалните, които ще бъдат приведени в подходящ вид до събота, гарантираха от Черноморец.

Това е вторият етап от реконструкцията на легендарния стадион. Средствата за ремонта са от бюджета на третодивизионния ФК Черноморез 1919, който използва съоръжението като наемател. Първият етап бе свързан с обновяването на трите терена, както и съблекалните за юношите, които са приведени в отличен вид.

В събота, при посещението си в Бургас, спортният министър Красен Кралев и кметът Димитър Николов обсъдиха две възможности за нов стадион в града, който да е с капацитет между 30 и 40 хил.зрители.

Идеята е Бургас да е един от четирите български града, с които страната ни ще кандидатства за домакин на Световно или Европейско първенство. Една от обсъжданите опции бе тоталната реконструкция на ст.”Черноморец”, а друга – изграждането на ново съоръжение на бившия полигон край „5-ти километър”.

Засега актуален остава и другият вариант – за нов градски стадион край ж.к.”Меден рудник”, но там геологията не позволява по-голямо съоръжение и може да се изгради такова с капацитет до 10-12 хил.зрители.

Основната пречка пред бъдещата мащабна реконструкция на ст.”Черноморец” ще е неясната му собственост. Той е апортиран в активите са смесеното дружество ПСФК „Черноморец Бургас”, в което общината е партньор с „Петрол холдинг” АД. Пасивите на бившия футболен клуб обаче са изключително сериозни, а кредиторите – стотици, което създават юридическа каша по изчистването на собствеността.

 

Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

www.flagman.bg