Наръчник за избор на настилка за детската площадка.

Наръчник за избор на настилка за детската площадка.

 

 

   Детските площадки са важна част от детството. Те са места, където децата да спортуват, да се

социализират и да тестват своите граници. Места за приключения и въображение. Детските площадки трябва да са достъпни и най-вече трябва да бъдат безопасни.

   Децата и възрастните разглеждат детските площадки от две различни гледни точки. Децата виждат възможности да тичат, да играят, да скачат и да се забавляват. Те виждат предизвикателство да се катерят и да се надпреварват. Възрастните имат друга гледна точка, за това каква трябва да бъде детската площадка. Те искат децата да се движат и да развият координацията си, но искат сигурност, че рисковете са минимални.

   Детските площадки се развиват през поколенията. Днешното оборудване и настилки за детски площадки са много по-издръжливи, отколкото в миналото, и са проектирани, с основната цел да бъдат безопасни. Приключенските стени, тунели и въжени мрежи са популярни елементи.

Това, което също е променено, са опциите за безопасна настилка на детската площадка. Преди материалите се ограничаваха до твърда трева, чакъл, пясък или дори бетон. Тези настилки са предпоставка за множество наранявания при неизбежните падания.

   Независимо дали проектирате нова детска площадка, или ремонтирате стара, изборът на най-добрата ударопоглъщаща настилка е също толкова важен, колкото и да решите какви съоръжения ще използвате. Може просто да ремонтирате задния си двор, за собствените си деца, да сте проектант или да участвате в проект за изграждане на детска площадка. Каквато и да е вашата роля в разработването на детския кът за игра, трябва да знаете какво да използвате за настилка на детската площадка. Има много опции на пазара, но в крайна сметка това, което е най-важно, е безопасността на децата.

   Планирането на страхотна детска площадка включва много повече от просто избора на подходящите съоръжения. Дори най-добре проектираното, най-скъпото и най-безопасното оборудване за детски площадким, няма да служи добре на децата, ако настилка не им осигурява безопасност, дори и при неизбежните падания.

Изборът на ударопоглъщаща настилка за детски площадки включва няколко основни фактора:

• Наличност

• Поддръжка

• Достъпност

• Външен вид

• Изгодност

• Безопасност

   Имайки предвид тези шест важни фактора, нека сега да разгледаме какви материали са на разположение за настилка на детската площадка.

Материали

   Има два основни типа настилка за детски площадки. Те се категоризират по плътност на материалите и се наричат „насипни материали“ и „готови продукти“.

Насипни материали

Резултат с изображение за epdm mulch

   Те имат гранулиран характер и могат да се разпространяват в различни дебелини върху неравни повърхности, както и да се наслояват в дълбочина. Чакъл, пясък, мулч и дървени стърготини са примери за насипно покритие на детската площадка. Всяка от тях има свои собствени свойства и често се срещат на детските площадки. Насипните настилки обикновено са евтини и изискват минимални умения по време на монтажа. Често, просто се насипват на нужното място. Те се нуждаят от редовна поддръжка - особено на площадките, където дневно минават много деца, защото например под люлките, където децата се изтласкват с крата, материалът се разпръсква и премества и оставя тази зона незащитена.

Готови продукти

Резултат с изображение за multipark

   Те са химически свързани елементи, които се оформят в твърди или полутвърди повърхности, като плочи или саморазливна настилка. Плочите са машинно изработени готови продукти, а саморазливната настилка е смес от насипна гранула и биндер, които се бъркат на място и се оставят да се втвърдят.Обикновено те са по-скъпи от насипните материали. Съставът им е по-сложен и често изискват професионална инсталация. Нуждаят се от предварително подготвена повърхност, като гладът бетон или асфалт. За сметка на това поддръжката им е значително по-евтина и неангажираща.

Когато избирате настилка за вашата детска площадка, важно е да разгледате някои общи плюсове и минуси на всеки вариант.

 

Плюсове и минуси

 

Основни предимства от насипните настилки:

 • Малко по-ниска цена
 • Лесно за поставяне

Основни недостатъци на насипните настилки:

 • Изискват постоянна поддръжка
 • Санитарни проблеми от животни и токсини
 • Могат да крият опасни елементи, като счупени стъкла и остри предмети
 • Може материалът да се сбие при влажност и/или високо натоварване.
 • Подлежът на изисквания за периодична подмяна

Основни предимства от готовите продукти:

 • Дълготрайност при всякакви условия
 • По-лесно за приспособяване към изискванията за достъпна среда
 • Атрактивен външен вид
 • Не е необходима постоянна поддръжка

Основни недостатъци на готовите продукти:

 • По-високи разходи за покупка и монтаж
 • Задължително професионално полагане на саморазливната настилка